İş Görüşmeleri ile İlgili On Altın Kural
- Cevaplarınızı kısa ve öz tutun. Daha fazla ayrıntı vermeniz istenmediği sürece, cevaplarınızı soru başına iki veya üç dakika ile sınırlandırın. İş görüşmesine gitmeden önce kendinizi kasetle kaydedin ve bir soruyu tam olarak cevaplamanızın ne kadar zaman aldığını görün.
- Somut, ölçülebilir veri sunun. İş görüşmesine girenler, genellemelerle konuşmaya meyillidir. Ne yazık ki, genellemeler çoğunlukla görüşmeyi yapan kimseyi başvuru yapanın becerileri olduğuna ikna etmekte başarısız kalmaktadır. Güçlü noktalarınızı konuşurken, ölçülebilir bilgiler verin ve belirli başarılar hakkında ayrıntılar sunun.
- Anahtar güçlü noktalarınızı üç kez tekrarlayın. Güçlü noktalarınızı rahat ve emin bir şekilde açık açık belirtmeniz çok önemlidir. Güçlü noktalarınızın, şirketin veya bölümün hedefleri ile nasıl bağdaştığını ve iş verene sağlayabileceğini düşündüğünüz muhtemel yararları açıklayın. Güçlü noktalarınızı tekrarlarsanız, sonradan hatırlanacaklardır – ölçülebilir başarılarla desteklenirlerse – kesinlikle daha inandırıcı olacaktır.
- Beş veya daha fazla başarı hikâyesi hazırlayın. Görüşmeye hazırlanırken, becerilerinizin ve anahtar niteliklerinizin bir listesini yapın. Sonra, geçmişte yaptığınız işleri iyice düşününüz ve becerilerinizi başarıyla kullandığınız bir veya iki olay seçin.
- Kendinizi onların takımına koyun. İş verenin ismini ve ürünlerini veya hizmetlerini kullanarak muhtemel iş verenizle birliktelik oluşturun. Örneğin, “ …… bir üyesi olarak, … ve … dikkatli bir şekilde analiz ederdim.” Takımın bir üyesi gibi düşündüğünüzü ve mevcut ortama uyum sağlayacağınızı gösteriniz. Yine de kırıcı veya olumsuz algılanabilecek bir şey söylememeye dikkat edin. Araştırmanız bu alanda size yardım edecektir.
- İzlenim, içerik kadar önemlidir. Nasıl göründüğünüz ve bir şeyi nasıl söylediğiniz, ne söylediğiniz kadar önemlidir. Araştırmalar, verilen mesajın %65’inin sözlü olmadığını göstermiştir; jestler, fiziksel görünüm ve kıyafet iş görüşmeleri sırasında oldukça etkilidir.
- Sorular sorun. Sorduğunuz soru çeşitleri ve soru sorma şekliniz görüşmeyi yapan kimse üstünde muazzam bir etki bırakabilmektedir. İyi sorular önceden hazırlık gerektirmektedir. Sadece görüşmeyi yapanın sorularına nasıl cevap vereceğinizi planlamakla kalmayın, sormak istediğiniz belirli soruları önceden hazırlayın.Görüşme esnasında hazırladığınız soruları sormak için sürekli fırsat kollayın. Yararları veya maaşı sormayın. Görüşme süreci, uygun bir eşleşmenin olup olmadığını belirlemek için sizin ve görüşmeyi yapanın birbirini değerlendirdiği iki yollu bir sokaktır.
- Konuşmaya ait bir akış sürdürün. Bilinçli şekilde konuşmaya ait bir akış sürdürerek – bir monolog yerine bir diyalog – daha olumlu şekilde anlaşılacaksınız. Yanıtlarınızın sonunda geri bildirim sorularını kullanın. Sizin ve görüşmeyi yapan kişinin arasında bir konuşma değiş tokuşu yaratmak için vücut dilini ve ses tonlamasını kullanın.
- Şirketi, ürün hattını ve rakiplerini araştırın. Yaptığınız araştırma,şirketle ilgilenip ilgilenmediğiniz konusunda,size önemli puanlar kazandıracak ve görüşme süresince karşılaşabileceğiniz sorulara karar vermenize yardımcı olacak bilgiyi sağlayacaktır.
- Bir görüşme günlüğü tutun. En kısa sürede, neler olduğunun kısa özetini yazın. Gerçekleştirmeniz gereken herhangi bir takip eylemini not alınız ve takviminize koyun. Sunumunuzu gözden geçirin. Duruşunuzun ve soruları yanıtlama biçiminizin bir günlüğünü tutun. İhtiyacınız olan bilgiyi edinmek için sorular sorup sormadığınızı,bir sonraki sefere değişik olarak neler yapabileceğinizi kendinize sorun.Kısa, özlü bir teşekkür mektubu hazırlayınız ve gönderin. Becerilerinizi tekrar belirtiniz ve şirket için neler yapabileceğinizin altını çizin. Öneminden dolayı, her iş görüşmesi önceden hazırlığı gerektirir. Sonucu olumlu olarak sadece siz etkileyebilirsiniz.Görüşmeden önce, istediğiniz iş çeşidini düşündüğünüzden, neden işi istediğinizden ve nasıl yeterli olduğunuzdan emin olun. Ayrıca gerçekle yüzleşmelisiniz: iş, elde etme şansınız nedir?
İlginizi Çekebilir
İşverenlerin Bize Anlattıkları
Muhtemel çalışanlarda ne aradıkları sorulduğunda, birçok işveren aşağıdaki özelliklerin tümüne veya çoğuna değinerek cevap vermektedir:
Devamını OkuAIESEC'le Yurtdışı Stajı
Yurtdışında staj yapmak,birçok üniversite öğrencisinin olduğu gibi benim de hayalim.
Devamını OkuÜcret Görüşmesi
Yapmanız Gerekenler: ”Ne kadar kazanmak istersiniz?” şeklinde bir soruyla karşılaşırsanız,olumlu fakat kesin değer belirtmeden cevaplayın.
Devamını Oku